ပန္းသီးႏွင့္က်န္းမာေရး

ပန္သီး ဟု အမည္ရေသာ Apple စာလံုးသည္ အဂၤလိပ္ေ၀ါဟာရ Aeppel မွ ဆင္းသက္လာပါသည္။ သမိုင္းသုေတသီ မ်ား၏ အဆိုအမိန္ ့အရ၊ ပန္းသီးပင္မ်ားကို ေရာမလူမ်ိဳးမ်ားက စတင္စိုက္ပ်ိဳးခဲ့ေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။ သို ့ ေသာ္ အခ်ိဳ ့သမိုင္းပညာရွင္မ်ားကေတာ့ ပန္းသီးသည္ အာရွတိုက္ေတာင္ပိုင္းမွ စတင္ေပါက္ေရာက္ခဲ့သည္ဟု အဆိုရွိခဲ့ျပန္ ပါသည္။ မည္သို ့ပင္ဆုိေစကာမူ ယေန ့မ်က္ေမွာက္ကာလတြင္ ပန္းသီး၏ ခ်ိဳျမေကာင္းမြန္ေသာ အနံ ့ႏွင့္အရသာ တို ့ ေၾကာင့္ ကမၻာႏွင့္အ၀ွမ္း အရြယ္(၃)ပါး မေရြး လူတိုင္းႏွစ္ျခ္ိဳက္စြာ စားသံုးေနၾကပါျပီ။

ပန္းသီးသည္ သူရွင္သန္ေပါက္ေရာက္ရာ ေနရာေဒသေပၚလိုက္၍ ကမၻာေပၚတြင္ ပန္းသီးအမ်ိဳးအစားေပါင္း ၇၀၀၀ ေက်ာ္ခန္ ့ ရွိပါသည္။ ေယဘုယ် အားျဖင့္ ဆိုရေသာ္ ပန္းသီးသည္ အနီေရာင္၊ အ၀ါေရာင္ ႏွင့္ အစိမ္းေရာင္ ဟူ၍ (၃)မ်ိဳးရွိပါသည္။ အနီေရာင္ပန္းသီး ကို လူၾကိဳက္အမ်ားဆံုးျဖစ္ပါသည္။ အနီေရာင္ပန္းသီး သည္ မွည့္ေလခ်ိဳေလ ျဖစ္ပါသည္။ အ၀ါေရာင္ပန္းသီး သည္ ရနံ ့ပိုေမႊးကာ အရသာမွာ အနီေရာင္ပန္းသီးကဲ့သို ့ခ်ိဳပါသည္။ အသီး၏ ပံုသ႑ာန္မွာလည္း အနီေရာင္ပန္းသီးကဲ့သို ့ လံုး၀န္းပါသည္။ အစိမ္းေရာင္ပန္းသီး သည္ ႏူးညံ့၍ အတန္ငယ္ ခ်ဥ္ေသာအရသာရွိကာ အရည္ရႊမ္းပါသည္။ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေသာက္သံုးႏိုင္ပါသည္။ ပံုသ႑ာန္မွာ မလံုး၀န္းဘဲ အနည္းငယ္ ရွည္သေယာင္ရွိပါသည္။

" ပန္းသီးေဆာင္ထား၊ဆရာ၀န္ေရွာင္ရွား " ဆိုေသာ ဆိုရိုးစကားရွိပါသည္။ အဓိပၸာယ္ကေတာ့ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳေစသည့္ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ားသာမက၊ ဗီတာမင္ ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ား ေပါၾကြယ္၀ေသာ၊ ပန္းသီးကို တစ္ေန ့တစ္လံုးမွန္မွန္ စားေပးရံုမွ်ျဖင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားမ်ား တိုးတက္ေကာင္းမြန္လာေစမွာ ျဖစ္ပါသည္။ တိုးတက္ လ်က္ရွိေသာ ယေန ့ကမၻာတြင္ က်န္းမာေရးအျမင္ရွိသူတိုင္း၊ ပန္းသီး၏အေရးပါပံုကို နားလည္ထားၾကၿပီး ျဖစ္ပါသည္။ မွန္ပါသည္။ က်န္းမာေရး ရႈေထာင့္မွ ၾကည့္မည္ဆိုပါလွ်င္ နီ/၀ါ/စိမ္းေရာင္ ရွိၾကေသာ ပန္းသီးအားလံုး တို ့သည္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို သူမတူေအာင္ အေထာက္အကူေပးစြမ္းႏိုင္ပါသည္။ ပန္းသီး၏ အခြံသည္လည္း က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳေစႏိုင္သျဖင့္ အခြံပါ ၀ါးစား ေပးသင့္ပါသည္။

(၁) ပန္းသီးကို ကိုက္၀ါးလိုက္ေသာအခါ၊ ထြက္ရွိလာေသာ တံေတြးတို ့သည္ ခံတြင္းထဲရွိဘက္တီးရီးယားပမာဏကို က်ဆင္းေစ သည့္အျပင္၊ သြားမ်ားပ်က္စီးျခင္းမွလဲ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ ပန္းသီး၏ သတၱဳရည္သည္ သြားမ်ားကို ပိုမိုျဖဴစင္ ေစသည္သာမက၊ သြားက်န္းမာေရးကိုလဲ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပးပါသည္။

(၂) Cornell University တြင္ ၾကြက္မ်ားကို ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ျဖင့္စမ္းသပ္တိုက္ေကြ်းခဲ့ၾကရာ၊ ပန္းသီးထဲရွိ quercetin ဓာတ္သည္ ဦးေႏွာက္ထဲရွိဆဲလ္မ်ား ပ်က္စီးယိုယြင္းလာျခင္းႏွင့္ မွတ္ဥာဏ္ရည္က်ဆင္းလာျခင္းတို ့ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိသျဖင့္ အယ္လ္ဇိုင္းမား (ေခၚ) အၾကိဳဇရာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း အတည္ျပဳေထာက္ခံထားပါသည္။

(၃) ပန္းသီးထဲတြင္ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္ေပါင္းစုတို ့က၊ ဦးေႏွာက္ထဲရွိအာရံုခံအဖြဲ ့အစည္းကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္သျဖင့္ ပါကင္ဆန္(ေခၚ) အေၾကာအားနညး္၍ ေျခ/လက္ တုန္ျခင္းေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။

(၄) ပန္းသီးထဲတြင္ flavonol အေျမာက္အမ်ားပါရွိေသာေၾကာင့္ ပန္ကရိယ(ေခၚ)မုန္ ့ခ်ိဳအိတ္ ကင္ဆာၾကီးထြားျပန္ ့ပြားလာမႈကို ၂၃% ထိ ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ ပန္းသီး၏ အခြံထဲတြင္ ပါရွိေသာ သဘာ၀ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးက အဆုတ္၊ အသဲ၊ အူမ ႏွင့္ ရင္သားကင္ဆာလဲလ္အက်ိတ္မ်ား ၾကီးထြားလာမႈကိုလဲ ဟန္ ့တားေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါသည္။

(၅) ပန္းသီးထဲတြင္ပါရွိေသာ galacturonic အက္ဆစ္သည္ ခႏၵာကိုယ္ထဲရွိ အင္ဆူလင္ကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ ေန ့စဥ္ ပန္းသီး၁-လံုးမွန္မွန္စားေသာအမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ ပန္းသီးမစားေစသာအမ်ိဳးသမီးမ်ားထက္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္လာႏိုင္ေခ် နဲပါးပါသည္။

(၆) ပန္းသီးအခြံထဲတြင္ပါရွိေသာ phenolic ဓာတ္ေပါင္းစုသည္ ႏွလံုးေသြးလႊတ္ေၾကာနံရံမ်ား ပိတ္ဆို ့မာက်စ္ျခင္းကို ေလ်ာ့ပါး ေစျပီး၊ ႏွလံုးေသြကိုလည္း ေကာင္းမြန္စြာစီဆင္းလည္ပတ္ေစႏိုင္သျဖင့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို လြန္စြာေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။

(၇) တစ္ေန ့လ်ွွင္ပန္းသီး ၂-လံုးပံုမွန္စားေပးရံုမွ်ျဖင့္ အူထဲရွိ ကိုလက္စထေရာပမာဏကို က်ေစကာ၊ အူက်န္းမာေရးကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူျဖစ္ေစပါသည္။

(၈) သည္းေျခေက်ာက္တည္ျခင္းကိုလဲ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။

(၉) ဗိုက္နာဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ ေလပြျခင္း၊ ၀မ္းေလ်ာေရာဂါႏွင့္၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းတို ့အတြက္လဲ ပန္းသီးကို ေဆးအျဖစ္ စားသံုးေပးႏိုင္ ပါသည္။ ပန္းသီးက အစြန္းမေရာက္ေစဘဲ၊ မွွ်ေျခရွိပါသည္။

(၁၀) အ၀လြန္ျခင္းသည္ ႏွလံုေးရာဂါ၊ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ နာတာရွည္ အိပ္မေပ်ာ္ျခင္း စသည့္ ေရာဂါ တို ့ႏွင့္ဆက္စပ္မႈရွိပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္က်န္းမာေရးကိုတိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျပီး၊ ခႏၵာကို္ယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္သည့္ ပန္းသီးကို မွန္မွန္စားေသာက္ေပးၾကရန္ ဘရာဇီးလ္ ႏိုင္ငံရွိ ေဆးသုေတသီမ်ားအဖြဲ ့က အၾကံျပဳတိုက္တြန္းထားပါသည္။

(၁၁) ကြ်ႏ္ုပ္တို ့ေန ့စဥ္စားေသာက္ေနေသာ အစားအစာမ်ားက၊ ခႏၵာကိုယ္ကို အနဲ ႏွင့္အမ်ားဆိုသလို မသိမသာ အဆိပ္ အေတာက္ျဖစ္ေစပါသည္။ ထိုအဆိပ္အေတာက္မ်ားကိုအသည္းက တာ၀န္ယူသန္ ့စင္ေပးေနရပါသည္။ ပန္းသီး က အဆိပ္ အေတာက္မ်ားကိုေျပေပ်ာက္ေစသျဖင့္ အသည္းကိုအားေကာင္းေစကာ၊ အသည္းကင္ဆာျဖစ္ေပၚလာမႈကို ၅၇% ထိ ေလ်ာ့ခ်ေပး ႏိုင္ပါသည္။

(၁၂) အနီေရာင္ပန္းသီးထဲတြင္ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ားစြာပါရွိေသာေၾကာင့္ အာဟာရျဖစ္ေစကာ၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအား ကိုျမွင့္တင္ေပးပါသည္။ အထူးသျဖင့္ စိတ္ဖိစီးျခင္းကို ေျပေလ်ာ့ေစႏိုင္ပါသည္။

(၁၃) မ်က္ေစ့အတြင္းတိမ္ ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။

(၁၄) ကမၻာေပၚတြင္ ေဆးဘက္၀င္သစ္သီးမ်ားစြာရွိေသာ္လဲ၊ phloridzin ဓာတ္သည္ ပန္းသီးတစ္မ်ိဳးထဲတြင္သာ ပါရွိပါသည္။ ထိုဓာတ္သည္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားေသြးဆံုးျပီးေနာက္ အရိုးပြျခင္းကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါသည္။ ထို ့ျပင္ အရိုးကိုသိပ္သည္းေစျပီး၊ က်န္းမာသန္စြမ္းေစပါသည္။

(၁၅) ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္မ်ား ပန္းသီးမွန္မွန္စားေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ေမြးဖြားလာေသာရင္ေသြးငယ္မ်ားတြင္ ပန္းနာရင္က်ပ္ ေရာဂါ ကင္းစင္ေစပါသည္။

(၁၆) ပန္းသီးထဲတြင္ ျပည့္၀ဆီႏွင့္ ကိုလက္စထေရာတို ့(လံုး၀) မပါရွိပါ။ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္၀စြာပါရွိေသာေၾကာင့့္ အစာေခ် စံနစ္ ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။ အူမၾကီး ကင္ဆာ ကိုကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။

(၁၇) ပန္းသီးထဲတြင္ vitamin C ႏွင့္ vitamin B ဓာတ္ေပါင္းစုတို ့ အလံုအေလာက္ပါရွိသျဖင့္ ကိုယ္ခႏၵာအတြင္းရွိ ဇီ၀ကမၼ ျဖစ္စဥ္ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။ ျပင္ပကူးစက္ေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကိုလဲ အလြယ္တကူ မ၀င္ေရာက္ေစႏိုင္ပါ။

(၁၈) ည အိပ္ေပ်ာ္ပါက ပန္းသီးကို မိမိအိပ္ယာ အနီးတြင္ ထားအိပ္ျခင္းျဖင့္ ပန္းသီး၏ရနံ ့့ေၾကာင့္ အိပ္ေမာက်ေစႏိုင္ပါသည္။

(၁၉) အဆစ္အျမစ္ေရာင္ရမ္း ကိုက္ခဲျခင္း ေ၀ဒနာမ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။
အလွအပ ရႈေထာင့့္္မွၾကည့္မည္ဆိုပါရင္

(က) အေရျပားတြန္႔ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးပါသည္

(ခ) ၀က္ျခံမ်ား ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္

(ဂ) ဆံေကသာ ကိုသန္စြမ္းေစပါသည္

(ဃ) ခံတြင္း ရနံ ့ကို ရွင္းသန္ ့ေစကာ၊ သြားဖံုးမ်ားကုိလည္း ႀကံ့ခိုင္ေစပါသည္

(င) အမွွ်င္ဓာတ္ေပါမ်ားၿပီး ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈ နည္းပါးေသာေၾကာင့္ ကို္ယ္အေလးခ်ိန္ကို က်ေစပါသည္

(စ) မ်က္ႏွာအဆီျပန္သူမ်ား ႏွင့္ ၀က္ျခံေပါက္သူမ်ား အတြက္ စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္းစာပမာဏ ရွိေသာ ပ်ားရည္ကို အခြံႏႊာက်ိတ္ေခ်ထားေသာ ပန္းသီး (၂)လံုး ျဖင့္ ေရာစပ္၍ မ်က္ႏွာအႏွံ ့ သုတ္လိမ္းျပီးေနာက္၊ မိနစ္ ႏွစ္ဆယ္အၾကာတြင္ ေရသန္ ့သန္ ့ျဖင္ ့ အသာအယာေဆးေၾကာ ေပးျခင္းျဖင့္ ေခ်းေညွာ္ကင္းစင္ကာ ၾကည္လင္၀င္းပေသာ လွတစ္မ်က္ႏွာပိုင္ရွင္ ျဖစ္လာပါလိမ့္မည္

(ဆ) စက္မႈစြမ္းအားနည္း ပညာမ်ား တိုးတက္လွ်က္ရွိရာ ပန္းသီး၏ သတၱရည္ ႏွင့္ရနံ ့ကို အေျခခံကာ ေခါင္းအစ၊ ေျခအဆံုး အသံုးျပဳႏို္င္ေသာ အလွကုန္ ပစၥၫ္းမ်ား ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်လွ်က္ရွိပါသည္။

သတိျပဳရန္။ ပန္းသီးသည္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို အလြန္အမင္းေကာင္းက်ိဳးျပဳေပးပါသည္။ မွန္ပါသည္။ ပန္းသီး သည္ ကစီဓာတ္ မ်ားစြာျဖင့္ အာဟာရျပည့္၀ေစေသာ အဆာေျပသြားရည္စာ သစ္သီးျဖစ္ပါသည္။ သို ့ေသာ္ ထို ကစီဓာတ္က ေသြးထဲရွိသၾကားပမာကို အလွ်င္အျမန္ျမင့္တက္လာေစပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ ပန္းသီးကို အလြန္အကြ်ံစားမိပါက၊ ခႏၵာကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုမက်ေစသည့္ျပင္၊ အေလးခ်ိန္ပိုမိုတိုးပြားလာေစႏိုင္ျဖင့္ လူတစ္ဦး သည္ တစ္ေန ့လွ်င္ ပန္းသီးကို (၃)လံုးထက္ ပိုမစားသင့္ေၾကာင္း Minnesota University မွ Dr.Joanne Slavin ကအၾကံျပဳထားပါသည္။

International Gold Gym မွ အစားအေသာက္ ၫႊန္ၾကားေရးမွဴး တာမီဖလင္း ဆိုသူက၊ ပန္းသီးတစ္လံုးေန ့စဥ္၊ စားေပးျခင္း သည္ ေကာင္းမြန္သည့့္ စားေသာက္မႈပံုစံဟု ဆိုထားပါသည္္။

 ျမန္မာျပည္တြင္ ပန္းသီးသည္ စက္တဘၤာလ မွ စ၍ လွိဳင္လွိဳင္ ေပါပါသည္။ ယခုအခါ ျမန္မာျပည္ေစ်းကြက္တြင္ ပန္းသီးက တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ေနရာယူထားႏိုင္ၿပီး၊ ေစ်းႏႈန္းလည္း သင့္တင့္ သည့္အတြက္ လူတိုင္း၀ယ္ယူစားသံုးႏိုင္ၾကပါျပီ။ ထို ့ေၾကာင့္ “အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ” ဆိုသကဲ့သို ့ ပန္းသီး စားသံုးသည့္ အေလ့အက်င့္တစ္ရပ္ကို ေမြးျမဴၾကေစ လိုပါေၾကာင္း….။

ဘာသာျပန္သူ(ေပါက္ေပါက္)
ကိုးကား။ encyclopedia

Powered by Blogger.