အစိမ္းေရာင္သမ္းေနတဲ့ အာလူးေတြကို မစားသုံးသင့္

 
အာလူးဟာ ကြ်ႏု္ပ္တို႔ေန႔စဥ္ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကတဲ့ အစားအစာထဲ တစ္ခုအပါအဝင္ျဖစ္ပါတယ္။ သို႔ေပမယ့္ အာလူးအစိမ္းေရာင္နဲ႔ ပတ္သက္လို႔ သိထားတာမ်ား ရိွပါသလား။ သူဟာ ကလုိရိုဖီးလ္ပမာဏ အလြန္မ်ားေသာေၾကာင့္ အစိမ္းေရာင္သမ္းေနတာ ျဖစ္ပါတယ္။ အစိမ္းေရာင္ျဖစ္ေနတဲ့ အာလူးေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္အႏၱရာယ္ရိွေၾကာင္း ၾကားသိရတာ စိတ္မခ်မ္းသာစရာပါ။
အစိမ္းေရာင္ပါဝင္တဲ့ အာလူးေတြကို မသိလုိ႔ မွားစားမိပါက ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း၊ မအီမသာျဖစ္ျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္းနဲ႔ အျခားေရာဂါမ်ားစြာကို ျဖစ္ပြားေစႏုိင္တဲ့ Solanine ေခၚ အဆိပ္သင့္ေစႏုိင္တဲ့ ဓာတုပမာဏ မ်ားစြာ ပါဝင္ေနေၾကာင္း သိပၸံနည္းက် သုေတသနျပဳခ်က္ေတြက ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
အာလူးကို အစိမ္းေရာင္အျဖစ္သို႔ ေျပာင္းေစတဲ့ အဓိက အေၾကာင္းရင္းတစ္ခုက လိုရိုဖီးလ္ပမာဏျမင့္မားစြာ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ျဖစ္ျပီး သာမန္အားျဖင့္ ကလိုရိုဖီးလ္ဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၱရာယ္မရိွပါဘူး။ ကလိုိရိုဖီး ပမာဏမ်ားလာတာနဲ႔အမွ် (solanine) ပမာဏလည္း လုိက္တက္တဲ့ သေဘာပဲျဖစ္ပါတယ္။
ေပါင္ (၁၀၀) ရိွသူတစ္ဦးက အဖ်ားတက္ဖို႔ ခန္႔မွန္းေျခ အာလူးစိမ္း (၁၆) ေအာင္စ စားဖို႔လုိပါတယ္လို႔ Nebraska-Lincon တကၠသိုလ္မွ ပါေမာကၡ Alexander Pavlista က ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
Solanine ျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္တားဆီးဖို႔အတြက္ အာလူးေတြကို အလင္းေရာင္မွိန္မိွန္ေလးသာ ရိွတဲ့ေနရာနဲ႔ ေအးတဲ့ေနရာေတြမွာ သိမ္းထားသင့္ျပီး ခ်က္ျပဳတ္ စားသုံးေတာ့မယ္ဆိုရင္ အစိမ္းေရာင္ျဖစ္ေနတဲ့ အစိတ္အပိုင္းေတြကို ဖယ္ထုတ္ရမွာ ျဖစ္ေၾကာင္းလဲ အၾကံျပဳထားပါတယ္။
ခါးသက္သက္ အရသာျဖစ္ေနရင္ လြင့္ပစ္လုိက္ပါ။ စားသုံးျခင္းမျပဳပါနဲ႔။
Ref:healthyfoodteam.com/trend.com.mm
Powered by Blogger.